Gospeļi un Bigbenda mūzika koncertā “Šī brīnišķā pasaule”



Piektdien, 23. martā, plkst. 19.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē aicinām uz patiešām pirmreizēju notikumu, vēl nebijušu koncertu “Šī brīnišķā pasaule”, kad JVLMA jauktais koris pirmo reizi iejutīsies gospeļu kora ampluā, izdziedot afroamerikāņu spiričuelus un gospeļus, bet koncerta otrajā daļā pirmo reizi rampas gaismās ar bigbenda mūzikas klasiku uzstāsies jaundibinātais bigbends Dāvja Jurkas vadībā.

Pirmreizējums slēpjas arī faktā, ka, pateicoties apmaiņas programmai Erasmus +, ar abiem kolektīviem koncertprogrammas gatavos un arī koncertā uzstāsies divi amerikāņu viesi no Nebraskas Universitātes - kora diriģents, afroamerikāņu dziedājumu eksperts Deriks Fokss (Derrick Fox) un džeza trombonists Pits Madsens (Pete Madsen). Koncertā piedalīsies arī pašmāju džeza saksofonists Indriķis Veitners.

Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas Biļešu Paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv vai stundu pirms koncerta norises vietā. Biļetes cena - 5 €; pensionāriem, studentiem - 4 € , skolēniem – ieeja brīva.

Lai paceltu džeza studijas Latvijā pavisam jaunā, kvalitatīvi citā līmenī pagājušajā rudenī Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmija (JVLMA) kopā ar Rīgas Doma kora skolu (RDKS) nodibināja jaunu kolektīvu – bigbendu. Tajā ir iesaistīti gan JVLMA studenti (gan no Džeza, gan Pūšaminstrumentu, gan arī citām katedrām), gan RDKS vecāko kursu audzēkņi. Dalība džeza orķestrī ir ne tikai viens no efektīgākajiem veidiem kā apgūt džeza mūziku, bet arī ir nozīmīga studiju sastāvdaļa aranžēšanas un kompozīcijas laukā, ļaujot studentiem realizēt savas radošās idejas.

Par Bigbenda vadītāju kļuvis Dāvis Jurka, kurš ir pazīstams saksofonists, aranžētājs, Latvijas Radio bigbenda mūziķis, un jau ilgāku laiku arī pašdarbības bigbendu vadītājs. Dāvis pats savulaik ar ļoti labām sekmēm ir absolvējis JVLMA maģistrantūru Džeza katedrā un ir arī JVLMA un Swedbank Gada balvas laureāts.

Gatavojoties bigbenda pirmajam koncertam, radās lieliska iespēja sadarboties ar džeza trombonistu, profesoru Pitu Madsenu - Nebraskas Universitātes Omahas Mūzikas skolas Džeza nodaļas koordinatoru. Madsena pārziņā Universitātē ir džeza ansambļu un kombo vadīšana, metāla pūšaminstrumentu jeb Brass dienu koordinēšana, Great Plains džeza festivāla organizēšana un Universitātes džeza nometnes rīkošana, kā arī dažādu studiju kursu, tostarp metāla pūšaminstrumentu spēles, džeza pētniecības, brass ansambļu un improvizācijas kursu pasniegšana.

Viņš daudz uzstājies džeza un popmūzikas, kā arī klasiskās mūzikas koncertzālēs, kopā ar izciliem mūziķiem, bigbendiem un Džeza orķestriem. Pits Madsens ir arī ļoti pieprasīts kā viesmūziķis dažādos sastāvos un žūrijas loceklis dažādos konkursos gan ASV, gan Eiropā.

Jau 25. martā sadarbībā ar Vīlandes Kultūras akadēmiju, jaundibinātais bigbends kopā ar Pitu Madsenu un Indriķi Veitneru uzstāsies Folkloras centrā Tartu.

Iejūtoties amerikāniskajā gaisotnē, noteikti jāpiemin arī JVLMA jauktā kora iespēja izzināt spiričuelu un gospeļu būtību un izpildīšanas nianses tieši Derika Foksa vadībā. Viņš ir Nebraskas Universitātes Omahas nodaļas Kora katedras vadītājs, ārkārtīgi pieprasīts dažādās meistarklasēs un kā eksperts dažāda līmeņa kordziedāšanas sacensībās un konkursos. Strādājis ar ansambļiem visos ASV štatos, Malaizijā un Lietuvā.

Savā pedagoģiskajā darbībā gan ASV, gan starptautiskā mērogā, bieži pievēršas dažādām tēmām, piemēram, radošas darba vides veidošana, diriģēšanas tehnikas un lasīšana no lapas kora nodarbībās afroamerikāņu kopienās.

Kā baritona balss īpašnieks sadarbojies ar dažādiem simfoniskajiem orķestriem un koriem, tostarp Arkanzasas Simfonisko orķestri, Sentluisas simfonisko orķestri, Columbia Chorale un citiem. Viņa plašajā repertuārā ir fragmenti no Geršvina operas Porgijs un Besa, kas Naxos Music izdevniecības paspārnē izdoti arī kompaktdiskā, kā arī dalība daudzos citos lielformāta iestudējumos viscaur Amerikā.

Foto: Publicitātes

 
Par autoru

Rīts.lv, Latvijas kultūras portāls © 2024 Visas tiesības paturētas