“Prāta Vētra” jaunais albums “7 soļi svaiga gaisa” ir klāt!



Šodien grupa “Prāta Vētra” prezentē savu jaunāko albumu “7 soļi svaiga gaisa”. Mūzikas kritiķi albumu jau nodēvējuši par labāko šā gada pārsteigumu mūzikā – rūpīgi nostrādātas kompozīcijas labākajās “Prāta Vētra” tradīcijās.

Albums “7 soļi svaiga gaisa” tapis leģendārajā ierakstu studijā “Hansa Studio”, kurā savulaik ierakstījušies arī U2, Depeche Mode un David Bowie. Kā atzīst grupas puiši – radošā studijas aura, atkaltikšanās ar producentu Aleksu Silvu (Alex Silva) un unikāla pieeja dziesmu tapšanai ir rezultējusies ar albumu, par kuru grupa ir gandarīta: “Sākotnēji mēs vairākkārt devāmies uz Berlīni, kur norisinājās radošās sesijas, kuru laikā viens otram un producentam Aleksam atrādījām ‘mājas darbus’ – skices, ko katrs bijām sagatavojuši. Tad pamazām atsijājot pelavas, tikām līdz graudiem – dziesmām vai dziesmu skicēm, kuras tad arī kļuva par pamatu “7 soļi svaiga gaisa’. Mēs bijām ārkārtīgi labi sagatavojušies un izslīpējuši aranžijas līdz niansēm, tāpēc visu veiksmīgi ierakstījām divās nedēļās, kas mūsu gadījumā ir savdabīgs rekords. Turklāt – lielākā daļa dziesmu tika ierakstītas ‘dzīvajā’ jeb spēlējot visiem kopā.”

Producenta izvēle šim albumam nebija nejauša. “Prāta Vētra” atzīst: “Jau gatavojoties albuma ierakstam jutām, ka šoreiz nav vietas eksperimentiem un ir vēlme atgriezties pie ‘vecā, labā’ “Prāta Vētras” skanējuma. Ar Aleksu pirms gandrīz 10 gadiem mums bija ļoti veiksmīga sadarbība, ierakstot “Četrus Krastus”. Iekāpšana vienā upē divas reizes ir absolūti attaisnojusies, jo mūsu otrreizējā sadarbība bija brīnišķīga un pat baudpilna. Kā atzīmēja Alekss pēc ieraksta, šī ir pirmā reize, kad pēc darba ar grupu viņš nejūtas saguris, bet gluži otrādi – patīkami uzlādējies. Albuma ierakstā Alekss piedalījās gan ar muzikāliem ieteikumiem un ierosinājumiem aranžiju izstrādē, gan arī iejutās jaunā tēlā, kļūstot par vairāku dziesmu tekstu autoru.”

Dziesmu tekstu autoru vidū ir arī Emīls Buiķis. Grupa par sadarbību: ”Pirms vairākiem gadiem mūs ar Emīlu iepazīstināja viņa tētis Andris Buiķis, sakot, ka dēlam itin labi padodas rīmēt dzeju. Devām puisim iespēju. Starp mums notika tāds kā dzejas teniss – viens aizraksta otram savas rindas, un tad otrs sūta atpakaļ ar savām idejām un labojumiem, līdz mēs nonācām līdz gala versijām. Tiešām prieks par Emīlu Buiķi un viņa talantu. Šaubu nav – mēs par viņu vēl dzirdēsim!”

Ne mazāk svarīgs ir arī mākslinieciskais noformējums, kas lieliski saskan ar “Prāta Vētras” izjūtu par šo albumu. Albuma un jaunā grupas logo dizaina autors ir Dāvis Vilcāns (WIG) – entuziastisks talants, kurš nāca ar daudzām idejām un galu galā katram no skaņdarbiem atrada tā ideālo vizuālo risinājumu.

Līdz šim dzirdēti jau divi albuma singli – “Ziemu apēst” un “Ēdenes dārzs”. Abas kompozīcijas jau pirmajās dienās iekaroja klausītāju uzmanību un mūzikas topus. “Ziemu apēst” kļuva par sava veida pavasara moto, jo līdz ar singla publiskošanu ziema tik tiešām atkāpās. “Ēdenes dārzs”, savukārt, ir pati pirmā dziesma, ar kuru tika sākts albuma ieraksts. Dziesma par neprātīgu iemīlēšanos, arī sāpēm, un krišanu kaislību okeānā – vārdu sakot, par tiem ķiršiem sarkaniem tavos matos.

Citas albumā “7 soļi svaiga gaisa” iekļautās kompozīcijas:

“7 soļi svaiga gaisa” – dziesmas sākotnējā ideja ir Jāņa, kurš skici bija piefiksējis savā iPad. Viena no pirmajām dziesmām, pie kuras sākām strādāt UFO studijā. Muzikāli sarežģīta dziesmas konstrukcija, kuras dēļ vairākkārt tika mainīti panti un piedziedājumi, lai dziesmu noslīpētu līdz ideālam. Šīs dziesmas latviskais teksts tapa pēdējais, tāpēc nolēmām, ka tieši šis skaņdarbs nesīs tituldziesmas karogu.

“Pilsētas ugunis” – tajā stāsts ir par pilsētas dzīvi. Par to balansējošo vīriņu, kurš mūsu albumā parādās tik daudz reizes, un par mums pašiem, kas balansējam starp pienākumiem, darbiem, starp to, kas vajadzīgs un to, ko gribas. Starp materiālo un garīgo, dzīvo un plastmasu. Bet dziesma ir arī par pozīciju jautājumos, par kuriem mums tik bieži tiek jautāts – mēs būsim tajā pusē, kur lielgabali klusē. Taču tajā pašā laikā, mēs esam arī muzikanti. Mēs spēlējam dziesmas, kuras, mūsuprāt, iedvesmo cilvēkus, un kamēr vien kāds gribēs tās dzirdēt, mēs tās spēlēsim. Tā mēs jūtam un tādas ir mūsu tiesības.

“Kad zvaigznes pār alejām krīt” – dziesma, kuru noķērām aiz astes. Kad šķita, ka viss, ko gribējām pateikt jau ir pateikts, izrādījās, ka nekā nebija – ir laiks dziesmai, kura vairākiem no mums ir viena no mīļākajām šajā albumā. Prāta Vētrai varbūt neierasts elektronisko bungu skanējums un brīnišķīgie Emīla Buiķa dziesmas vārdi – zināma klasika šajā stāstā ir, vai ne?

“Pastkastīte” – pastkastītes dzimtene ir lidmašīna Ņujorka – Rīga, kurā Māris ķimerējoties savā iPad radīja unikālu skici, kuru vēlāk attīstījām Berlīnē, lipinot kopā dažādas muzikālas idejas, un beigās nonākot līdz tam, kas dzirdams tagad.

“Laimes satelīts” – kā teica kāds mūsu draugs – no šīs dziesmas jau varēja trīs uztaisīt. Formas ziņā neparastākais skaņdarbs jaunajā platē ar sākotnējo darba nosaukumu “Eltons Džons”. Jānis un Māris abi cītīgi skandināja UFO studijas flīģeļus, un, pārējiem pievienojoties, radās sajūta par tādu kā 70-to gadu ceļojumu, kad gaisā virmoja hipiju elpa, un pasaule šķita tik nesakārtota un brīva.

Albums pieejams Ekase.lv, iTunes Store, lielākajos mūzikas veikalos, kā arī Rimi, Statoil, u.c.

Foto: Publicitātes

 
Par autoru

Rīts.lv, Latvijas kultūras portāls © 2024 Visas tiesības paturētas