Skolās augļus saņems vairāk bērnu





Šajā mācību gadā svaigi augļi un dārzeņi skolās būs pieejami ilgāku laiku un arī plašākam skolēnu skaitam – no pirmās līdz pat devītajai klasei, Neatkarīgā uzzināja Zemkopības ministrijā (ZM).

Izvērtējot programmas īstenošanas pieredzi, kā arī ņemot vērā skolu, skolēnu un to vecāku lielo interesi par šo programmu, ZM ierosināja Eiropas Komisiju palielināt Latvijai garantēto Eiropas Savienības līdzfinansējumu šim mācību gadam par 70 procentiem, pastāstīja ZM pārstāve Viktorija Kalniņa. Tas ļaus bezmaksas augļus un dārzeņus nodrošināt ne tikai pirmo līdz sesto klašu skolēniem, kā tas bija pagājušajā mācību gadā, bet arī skolēniem, kuri mācās no 7. līdz 9. klasei. Šajā mācību gadā svaigu augļu un ogu (āboli, bumbieri, dzērvenes) un dārzeņu (burkāni, kāposti, kāļi, kolrābji) vai to asortu izdale skolēniem sāksies jau novembrī.

Tomēr augļi vai dārzeņi skolēniem tiks izdalīti trīs dienas nedēļā, nevis piecas. Šādas izmaiņas noteikumos, kurus pieņēmusi valdība, iestrādātas, ņemot vērā augļu, dārzeņu ražotāju un skolu priekšlikumus. Tāpat ir noteikts, ka gadījumos, ja skolēns nav ieradies skolā, viņš attiecīgās dienas nesaņemto porciju var saņemt nākamajā dienā vai arī viņa porciju var apēst kāds cits skolēns.

ZM norāda, ka ir vienkāršots veids, kā skola var pieteikties dalībai Skolas augļa programmā. Skolām līdz šī gada 15. septembrim elektroniski ir jāiesniedz informācija Lauku atbalsta dienestā.

Pagājušā mācību gadā augļus un dārzeņus skolās dalīja tikai ziemā, nepilnus divus mēnešus – no janvāra līdz februārim. Katru mācību dienu bez maksas skolēni saņēma ne mazāk kā 100 gramu svaigu augļu vai to asorti. Iepakojumos dažādās kombinācijās bija atrodami āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti, kolrābji, burkāni un kāļi. Programmā piedalījās 537 skolas jeb 65 procenti no visām skolām, un kopumā izdalīto porciju skaits pārsniedza 2,3 miljonus.

Avots: nra.lv


 
Par autoru

Rīts.lv, Latvijas kultūras portāls © 2024 Visas tiesības paturētas