LNMM izstāžu zālē “Arsenāls” būs skatāma Andra Freiberga personālizstāde “136 kāpieni”



No 2019. gada 19. septembra līdz 24. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā būs skatāma Andra Freiberga personālizstāde “136 kāpieni”.

Izstādes “136 kāpieni” nosaukums sevī ietver matemātisku kombināciju, kas sastāv no 56 ARSENĀLA un 80 mākslinieka radītiem pakāpieniem. Šajā kontekstā vārds “kāpieni” nozīmē gan fizisku darbību, ko cilvēks veic “kāpjot”, gan arī kāpienu kā augšupejošu ceļa posmu. Ekspozīcijas pamatā izmantota latviešu komponista Ērika Ešenvalda operas “Iemūrētie” (2016) scenogrāfija, bet paralēli arī tiks interpretēta un garīgi paplašināta ARSENĀLA ēka, jo īpaši platās ozolkoka kāpnes.

Latvijas skatuves māksla nav iedomājama bez Andra Freiberga klātbūtnes. Tieši viņš ir bijis līdzās radikālām tās izmaiņām 20. gadsimta 70.–80. gados no iluzoras un literāras scenogrāfijas uz scenogrāfiju, kura ir līdzdalīga izrādes jēgas un satura veidošanā, kļūstot par vienotu, bet tajā pašā laikā pašpietiekamu mākslas darbu.

Andra Freiberga dzīve vienmēr ir saistījusies ar nozīmīgām kultūrvietām: Valsts Jaunatnes teātris, Dailes teātris, Latvijas Nacionālā opera, Latvijas Mākslas akadēmija. Andris Freibergs popularizējis Latvijas scenogrāfiju pasaulē, saņemot divas zelta medaļas par studentu ekspozīcijām Prāgas kvadriennālē (2007, 2011), Itālijas augstāko teātra balvu Il Premio Ubu (2010), Izcilības balvu kultūrā (2015) un citas. Radījis scenogrāfijas ap 170 teātra izrādēm, operām u.c. Organizējis personālizstādes Rīgā, Krakovā un Maskavā.

Foto: Publicitātes

 
Par autoru

Rīts.lv, Latvijas kultūras portāls © 2024 Visas tiesības paturētas