Ziemassvētku laikā Mazajā ģildē skanēs baroks un alternatīvā mūzika



RKTMC “Mazā Ģilde” gada nogalē piedāvā divus koncertus dažādām gaumēm - 19. decembrī notiks Ceturtās adventes senās mūzikas koncerts “Iz pasaules radīšanas. Rebela Les Élémens”, kurā muzicēs baroka mūzikas profesionāļi, toties 26. decembrī plkst. 17.00 izskanēs Otro Ziemassvētku koncerts “No jāņtārpiņiem līdz zvaigznēm”, kurā piedalīsies Sniedze Prauliņa ar grupu JUUK. Koncertus varēs skatīties klātienē, izņemot ielūgumus “Biļešu Paradīze” kasēs, kā arī tiešraidē RKTMC “Mazā Ģilde” Facebook lapā un www.mazagilde.lv.

19. decembrī Ceturtās adventes koncertā “Iz pasaules radīšanas. Rebela Les Élémens” klausītājiem būs iespēja aizceļot uz 18. gadsimta Francijas galmu, akcentējot Lullī skolnieka Žana-Ferī Rebela vienu no visu laiku savdabīgākajiem opusiem “Les Élémens”. Tam laikam netipiskiem, disonējošiem un novatoriskiem mūzikas izteiksmes līdzekļiem, kas apvienoti ar vissmalkāko franču deju stilu komponists atspoguļo pasaules radīšanu – no haosa līdz laicīgām galminieku izklaidēm. Koncerta programmu papildinās komponista Žana - Filipa Ramo (Jean-Philippe Rameau) fragmenti no baletoperas “Galantā Indija” (Les Indes Galantes), kas pirmatskaņota 1735. gadā Parīzē Théâtre du Palais-Royal. Ramo, kurš mūzikas vēsturē ir viens no nozīmīgākajiem 18. gadsimta franču mūzikas skaņražiem, parūpējies par virtuozi ornamentētām un smalkām ārijām. Tās 19. decembra koncertā ir uzticētas spožajām latviešu senās mūzikas solistēm - soprāniem Ievai Sumejai un Montai Martinsonei. Koncertā piedalīsies baroka mūzikas profesionāļi – baroka orķestris “Collegium Musicum Riga” un diriģents Māris Kupčs.

26. decembrī Sniedze Prauliņa ar grupu JUUK Otrajos Ziemassvētkos piedāvās klausītājiem Ziemas saulgriežu laikam piemērotu alternatīvu koncertu “No jāņtārpiņiem līdz zvaigznēm”, kurā mīsies viduslaiku, gotikas, bērnu, pasaku un amerikas blūzu mūzikas žanri, radot košu un svētsvinīgu atmosfēru. Tiks atskaņotas gan Sniedzes Prauliņas oriģināldziesmas solo izpildījumā, gan arī grupas JUUK repertuārs. Ziemassvētku tematikas un vēstures līkločus pārdzīvojušās dziesmas saliedēs un priecēs ik vienu no ziemas stinguma nogurušu dvēseli. Grupā JUUK darbojas atpazīstami alternatīvās skatuves mūziķi, kurus vieno aizraušanās ar alternatīvo, folk, kantrī, un blūza mūziku. Grupā JUUK ir trīs dziesmu autori un solisti – Sniedze Prauliņa (balss, flauta, taustiņinstrumenti), Oskars Jansons (balss, ģitāra), Edgars Šubrovskis (balss, basģitāra), grupā spēlē arī Rinalds Maksimovs (sitamintrumenti) un Rasa Pole (vijole, taustiņintrumenti). Koncerta moderators – Reinis Pētersons.

Ieeja koncertos ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 13. decembra pieejami “Biļešu Paradīze” kasēs, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Koncertus būs iespējams skatīties arī tiešraidē RKTMC “Mazā Ģilde” Facebook lapā un www.mazagilde.lv. Sakarā ar koncertu tiešraidi, lūdzam klātienes apmeklētājus ierasties koncerta norises vietā savlaicīgi.

Šie ir vieni no adventes laika kultūras pasākumiem galvaspilsētā, kuru atbalsta Rīgas pašvaldība. Informācija par visiem kultūras pasākumiem galvaspilsētā ir pieejama tīmekļa vietnē www.svetki.riga.lv. Tuvojoties Ziemassvētkiem, svētku noskaņu Rīgā ienesīs arī pilsētvides noformējums centrā un apkaimēs.

Foto: Publicitātes

 
Par autoru

Rīts.lv, Latvijas kultūras portāls © 2024 Visas tiesības paturētas