Decembra beigās LMT Viedtelevīzijā atgriezīsies HBO seriāls “Neparastās dāmas”



Kad 2021. gada pirmajā pusē HBO fantāzijas seriāla “Neparastās dāmas” (The Nevers) pirmā sezona aprāvās pusē, solot atlikušās sešas epizodes demonstrēt pēc kāda laika, lielai daļai skatītāju nācās apbruņoties ar pacietību. Pēdējā demonstrētajā epizodē Viktorijas laikmeta krāšņajās, stīmpanka labākajās tradīcijās ieturētajās dekorācijās noritējušais fantāzijas stāsts pēkšņi transformējās pārlaicīgā sci-fi novelē, atstājot vairāk jautājumu nekā atbilžu.

Taču jau 21. decembrī neparasto dāmu neparastie piedzīvojumi turpināsies. Vienlaikus ar pasaules pirmizrādi seriālu “Neparastās dāmas” demonstrēs arī LMT Viedtelevīzija, divās nedēļās līdz gada beigām parādot visas sešas atlikušās epizodes.

Seriāla “Neparastās dāmas” notikumi risinās Londonā, 19. gadsimtā, kur, fonā attīstoties vispārējai industrializācijai, ir noticis kas brīnumains – simtiem sieviešu, kā arī atsevišķi kungi pēkšņi ieguvuši pārcilvēciskas spējas. Sabiedrība viņus dēvē par Skartajiem un cenšas izolēt, uzskatot par pašu ļaunuma iemiesojumu. Un kā nu ne – starp Skartajiem ir arī psihopātiska sērijveida slepkava Maladija. Taču lielākā daļa Skarto ir parasti, apmulsuši cilvēki, kuriem nepieciešams patvērums, lai tiktu skaidrībā ar savām jauniegūtajām, principā neiespējamām īpašībām. Te palīgā nāk jauna, noslēpumaina un izcili enerģiska atraitne Amālija Trū, kura kopā ar izgudrotāju Penensu Adēru un Londonas bagātnieku atbalstu ir izveidojusi bāreņu namu Skartajiem. Tomēr tas nav glābiņš, jo ir krietni vairāk ļaužu, kuri cenšas Skartos apturēt un iznīcināt.

Seriālu “Neparastās dāmas” radījis kinematogrāfists Džoss Vedons (Joss Whedon) starp kura starptautiski pazīstamākajiem darbiem var minēt jauniešu auditorijai domāto seriālu “Bafija: Vampīru slepkava” (Buffy the Vampire Slayer) un supervaroņu drāmu "Drošības aģenti V.A.I.R.O.G.S" (Agents of S.H.I.E.L.D.)., piedalījies arī kompānijas Marvel slavenās komiksu “X-cilvēki” (X-men) sērijas izstrādē. Taču pēc pirmajām epizodēm Vedons seriālu pameta, uzticot pirmās sezonas otro daļu producentei Filipai Gosletai (Philippa Goslett), šī līderu maiņa līdz ar pandēmijas negatīvajiem efektiem arī tiek minēta par vienu no galvenajiem iemesliem otrās daļas novēlotai uzņemšanai.

Starp citām seriāla “Neparastās dāmas” kvalitātēm tiek uzsvērta arī tā feministiskā ievirze. “Sievietēm un pārējiem Viktorijas laikmeta sabiedrības vājākajiem locekļiem tiek piešķirtas X-cilvēku cienīgas spējas, lai viņi varētu skaļi un arī fiziski stāties pretī menisma, koloniālisma un kapitālisma hegemonijai,” raksta The New York Times.

Foto: Publicitātes

 
Par autoru

Rīts.lv, Latvijas kultūras portāls © 2024 Visas tiesības paturētas